Girişimci Bakış Açısından Üniversite Kavramı

Selamlar! Umarım hayatınızda her şey yolunda ve iyidir. Bugün eğitim sistemi ve girişimci ilişkisini masaya yatırıyoruz.

Benim Durumum

Öncelikle bunu konuşabilmek için benim durumunu kısaca özetlemem gerekmekte. 2017 İstanbul Üniversitesi girişliyim. 2021 yılının Şubat ayında mezun olmuşum. Olmuşum diyorum çünkü ben mezun olduğumu Haziranda öğrendim. Hem de tesadüfen. Zira üniversite diploma durumuma, mezuniyet durumuma bakmıyor, takip etmiyor, ciddi anlamda önemsemiyordum.

Hep bir şey söylenir: “Bill Gates, Mark Zuckerberg üniversite mi okudu moruk?!”, buna cevap olarak da o arkadaşların okuduğu üniversitelerin Cambridge, Harward gibi üniversiteler olduğu söylenir. Peki…

Bağlamımızı Türkiye’deki üniversiteler olarak kısıtlayarak devam etmek istiyorum. Şayet burada karşılaştırma yapacağımız üniversite MIT, Yale, Stanford, Georgia Tech vs. ise bu blog yazısını es geçebilirsiniz 🙃

Öznel Yorum

Aynı şekilde yine sınırlı bir parametreler bütünü içerisinde devam etmem gerekmekte zira referans ve yorum benim açımdan. Dolayısıyla kendi sektörüme ve ilgi alanlarına dair bir çıkarımda bulunamıyorum. Bu şu demek, şayet ki girişim fikriniz ve ilgi alanınız tıp veyahut biyomedikal alanlarda ise bu senaryolar dahilinde tabii ki bu işin müfredatı tarafından sizi yetkin kılan bir belge, diploma aranır. Biz biraz daha IT, yazılım ve donanım alanlarına ilgi duyan, üniversite çağına hazırlanan çıtır arkadaşlar veya alaylı programcılar bakış açısından bakıyoruz bu yazıda.

Üniversitenin gereksinimi konuşmaya başlamadan önce kendi seviyenizi ve isteklerinizi belirlemeniz gerekiyor. Bu ne demek hemen özetliyorum; Ben meslek olarak neyi seçiyorum? Bu alanda sektörde istenen yetkinlikler nelerdir? Ben kaçına hakimim veya hangilerini ne kadar süre içerisinde öğrenebilirim? Öğrenim sürem boyunca hiçbir yerde çalışmayacağımı düşünürsek yaşam masraflarımı karşılamak için sermayem veya desteğim var mıdır? Bana bu eğitimleri verebilecek kurumlar var mıdır, varsa karşılığında benden ne isteniliyor? Günün sonunda bir avantaj dezavantaj tablosu yapmam gerekirse hem maddi hem manevi açıdan bir kurum tarafından yetiştirilmem mi veyahut kendimi yetiştirmem mi daha etkili, hızlı, geçerli vs?

Örnek cevap benim açımdan şu şekilde oluşmakta; Yazılım alanlarında çalışmak istiyorum. Yazılım dilleri, algoritmik düşünme, problem çözebilme gibi yetenekler isteniliyor. Öğrenim süresi çok değişken fakat kesinlikle 4 yıl değil, çok daha az. Sermayem olması açısından ücretli projeler geliştiriyor, kazanç sağlıyorum. Türkiyede ortalama 3 üniversite var okumak isteyebileceğim, yazılım alanı iyi olan çevresi iyi olan fakat benden istenen şey 4 yılım. Yani zaman… Bu süre zarfında üniversiteyi arka planda tutup daha çok odak ile kendi yolumu seçip kendi eğitimimi tamamlayabilirim. Böylece hem global bir müfredatı takip edebilir, İngilizce kaynaklar üzerinden çalışabilir, sınav psikolojisi gibi insan vücudunu yıpratan elementlerden soyutlanıp, eski teknolojileri es geçip modernizme saha yakın bir rota belirleyebilirim.

Örnekte gördüğümüz gibi böyle bir soru cevap seansı, araştırmalar ve rotalar işe bazı sonuçlara ulaşabiliriz. Bu tabii ki yeterli değil zira o üniversite ortamlarında bulunmadıkça, içinde olmadıkça tam olarak anlayamayabilirsiniz. Bu sebeple çeşitli takımlara, o üniversitede düzenlenen etkinliklere ve gruplara dahil olmanız, daha yakından gözlemlemenizi gerekmekte.

Kişisel Gelişim

Kişisel gelişim bu işin olmazsa olmazı. Benim gibi üniversitede devamsızlık oluşturmak gibi riskli bir yolu seçiyorsanız bu boşlukta oluşan zamanı normalin de üstünde bir kişisel gelişim ve eğitim ile tamamlamanız gerekir. İşin neleri feda edersiniz analizi çok ayrı bir yazı zira burada ona değinmeyeceğiz. Öyle ki üniversite hayatını yaşamamış, gençliği eksik biri olmak yeri geldiğinde iş ve girişimcilikten daha önemli bir vaziyet.

Seçiminizi ve araştırmanızı yaparken her şeyi düşünmeniz gerekiyor. Hem üniversitede okuyum, tüm dersleri giriyim sınavları A/100 ile geçiyim, bölümü 3.8+ GANO ile bitiriyim hem de girişimci olup başarılı bir iş kuruyum şeklinde bir düşünceniz varsa – – –
Üzgünüm fakat bu oran girişimcilikteki başarılı iş kurma oranından bile daha zor çünkü tam odak olmanız bir şart. Yeri geldiğinde sağlığınızı bile önem sıranızda en öne almanız gereken durumlarda dönem ödevi, bütler, vize çalışmaları, dersler gibi durumların önemli olmaması gerekiyor.

Buradaki seçim aslında üniversiteyi bırakmak ya da diplomasız olmak değil. Sadece önem belirlemek. Tabii ki bölümümüzü uzatabilir, sürekli bölüm değiştirip bu çevrelerde hem aktif olarak bulunup hem de odağınız işinizde olabilir.